Branżowa Szkoła Zawodowa I Stopnia
  • Strona główna
  • BS I Stopnia
    • Dyrekcja szkoły
    • O szkole
    • Kalendarium szkoły
    • Kierunki kształcenia
    • Osiągnięcia uczniów
    • Sport
    • Wideo
    • Dla pracodawców
    • Standardy ochrony małoletnich
    • WO
    • Plan lekcji
  • Aktualności
  • Nabór 2025/2026
  • E-dziennik
  • Magazyn e-dziennika
  • Kontakt

Aktualności

12.01.2023 12:52

Podstawy Carvingu – rzeźbienie w owocach i warzywach

Podstawy Carvingu – rzeźbienie w owocach i warzywach

W dniu 11.01.23r. odbyło się szkolenie z „Podstaw Carvingu – rzeźbienie w owocach i warzywach”, dla uczniów klasy 3G grupy kucharz.
Prowadzącym był pan Dominik Bajer „Carving Craft”, który na co dzień pracuje w restauracji „Finezja” w Szczerbicach, a także w restauracji „Kalimera” w Lyskach.
Szkolenie to składało się z dwóch etapów:
- z części pierwszej z teorii dotyczącej powstania Carvingu, poznania technik i narzędzi potrzebnych do pracy,
- z części drugiej z praktyki polegającej na nauce operowania podstawowymi narzędziami carvingowymi tj. nożem tajskim, dłutami o kształtach V i U, nożem jarzyniakiem i nożem kuchennym.
Uczestnicy poznali stosowaną najczęściej podstawową technikę „nacięć i podcięć” robionych w owocach i warzywach.
Podczas trwania szkolenia każdy z uczestników mógł poćwiczyć i nauczyć się:
kwiatków z łodygi pora, cebuli, tulipanów z marchewki - dekoracja okazała się jedną z najtrudniejszych do wykonania,
kwiatków z papryczki chilli, rzodkiewki, pomarańczy, lili z fenkułu, liści z cukinii, łabędzi z jabłka, „schodów do nieba” z jabłka,
zdobienia w jabłkach i melonach. Bardzo pouczające szkolenie podczas, którego panowała przyjazna atmosfera, zarówno pan Dominik jak i uczestnicy świetnie się bawili. Efekty swoich prac można było zabrać do domu. Jest motywacja do ćwiczenia, oczywiście po zaopatrzeniu się w odpowiedni sprzęt.
Chętnie byśmy uczestniczyli jeszcze raz w takim szkoleniu o wyższym stopniu trudności
Bardzo serdecznie dziękujemy za umożliwienie nam udziału w takim ciekawym szkoleniu i kształtowaniu umiejętności przydatnych zarówno w domu oraz pracy.


Opracowali: Agnieszka Gorzawska, Dawid Szyperski i Seweryn Guzy

YYPzvhBAYvkmBuda31udY7L7ZYIr.jpg

WUD5pCLzcyWTiCR2X9KC2TD1JXXD.jpg

fC_p1sQdpVYFnrG0YeS85EZENQA3.jpg

MJ_KPE4LpxBzZ2kZN3_Vp8kcPZRM.jpg

R2MpYgAMT05a7AAaY1oWtXUgFQ9-.jpg

li0FmqX1M0qj3dxzkLG7yrxgLmwM.jpg

XVgSS-Lt-_V7QgNALJnMvlhoy2zq.jpg

j_ogoijCMHNuhpsByaOu36w17YJ1.jpg

v8vYkalo9PifaJK6QRG4yT6vZR7Z.jpg

Adres szkoły

ul. 3-go Maja 18
44-200 Rybnik


Nasza szkoła znajduje się w samym centrum Rybnika.
Przy szkole znajduje się przystanek komunikacji miejskiej, a 200 m dalej dworzec PKP.

Kontakt
do sekretariatu

Stacjonarny: 32 44 07 650

Tel. kom.: 576 680 400

sekretariat@zsz.rybnik.pl

Pedagog/Psycholog szkolny: tel. kom.: 537 342 516

 

 

Znajdź nas
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
Izba Rzemieślnicza
w Rybniku

ul. 3-go Maja 18
44-200 Rybnik

Tel.: 32 42 25 924
biuro@izbarybnik.pl
 

Izba Rzemieślnicza w Rybniku
Ta strona używa plików cookies. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na używanie cookies.
Copyright © 2021-2025 bs.rybnik.pl
Wykonawca:Profesjonalne strony internetowe - FlatArt