Aktualności
SZKOLENIA, INTEGRACJA, POSZERZANIE HORYZONTÓW

Czerwiec był dla nas czasem bardzo aktywnym i intensywnym. Wybraliśmy się na kilka wycieczek, które pozwoliły nam spotkać interesujących i zdolnych ludzi, poznać nowe miejsca i spędzić czas w fantastycznej atmosferze.
3 czerwca uczniowie brali udział w czekoladowych warsztatach w "Fabryce Charliego" w Krakowie. Na początku spotkania młodzież zobaczyła film o plantacji kakaowca i produkcji czekolady oraz zobaczyli autentyczny owoc kakaowca z Ekwadoru. Następnie każdy mógł sobie zrobić swoją własną czekoladę, ozdobić pralinki i wyrzeźbić figurkę. Było mnóstwo zabawy i świetnych pomysłów, ponieważ każdy chciał zrobić najlepszą i najpyszniejszą czekoladę.
10 czerwca uczniowie klas cukierniczych i gastronomicznych odwiedzili miasto królów, aby uczestniczyć w szkoleniu z produkcji karmelu oraz cukrowych przysmaków . Młodzież miała możliwość przygotowania karmelu od podstaw, poznała metody rozciągania karmelu na haku i własnoręcznie wykonała cukierki i lizaki . Ciekawym doświadczeniem była gra w Muzeum Narodowym, podczas której uczniowie poznali najpiękniejsze dzieła Galerii Sztuki Polskiej XIX wieku w Sukiennicach.
12 czerwca młodzi kucharze udali się do Krakowa na spotkanie z Sushi Masterem, który podzielił się z nami obszerną wiedzą z zakresu kuchni japońskiej . Uczniowie przygotowali 3 rodzaje sushi i poznali tajniki przyrządzania azjatyckiego przysmaku . Zwieńczeniem szkolenia było spotkanie z japonistką, która wprowadziła nas w klimat kultury Dalekiego Wschodu. Poznaliśmy japońskie zwyczaje, tradycyjny ubiór , rytuały i obrzędy. Mieliśmy okazję zmierzyć się z łamigłówkami oraz japońskim alfabetem, który zdecydowanie nie należy do najłatwiejszych. Nie brakowało także świetnej zabawy i miłej atmosfery.